To be Me, is the best I can be

Kinderen

Soms heeft je kind een klein extraatje nodig op het gebied van gevoel en emotie. Soms is er ietsje meer nodig voordat gevoel weer klopt. Hoe gelukkig maakt het, als je ziet dat je kind weer lekker in zijn vel zit. Bij To be Me kan dat steuntje worden gegeven.

 

Je kind zit niet lekker in zijn vel (4-13 jaar)

De combinatie Helende Reis, lichaamsgevoel en lichaamsbeweging zorgt ervoor dat trauma's kunnen worden verwerkt, het verwerkte op zijn plek kan vallen waardoor ze anders KUNNEN gaan doen.

De Helende Reis voor kinderen is een prachtig speels hulpmiddel, om moeilijke, mogelijk traumatische ervaringen die onbewust doorspelen te verwerken. Voorbeelden zijn scheiding, ziekte van ouders, gepest worden op school, vroege ziekenhuiservaringen. (kijk bij kinderreizen)

Lichaamsgevoel en speloefeningen kunnen een kind zelfvertrouwen geven en zicht op andere manieren om met situaties om te gaan. Misschein heb je een kind die heel veel nadenkt, maar wat onhandig is in het handen en voeten geven aan dat alles. Deze denkhoofdjes zitten soms niet zo stevig in hun lijf. Dat geldt ook bij hooggevoelige kinderen. Het ervaren van hun eigen lijf, hun eigen kracht en hun eigen keuze doet ze goed, maakt ze weerbaarder. 

Kinderen staan nog dicht bij hun gevoel. Ze zijn nog onbevangen.

Dat maakt hun gevoel zo bepalend voor hun gedrag en hun ontwikkeling.
 
            Ik vind jou leuk. Ik vind jou stom.
            Dit lust ik wel. Dat lust ik niet. Ik ben bang.
            Ik wil geen gebroken koekje.
            Ik wil zelf de weg oversteken.           
 
De jongste waar ik een helende Reis mee heb gedaan was een parmantige 5-jarige die bang was en moeite had met zindelijk worden. De helende Reis ging over elfjes, nare vogels en draken die haar spullen door haar kamer gooiden. Het hielp goed.
Obstipatie en  buikpijn, natuurlijk wil je dat je kind daarvan af gehopen wordt. Gaat om voelen, verwerken en loslaten. Ik heb goede resultaten behaald met kinderen met zindelijkheidsproblemen.
 
Van echtscheidingen kunnen kinderen op onbewust niveau vaak last ondervinden, waar ze bewust moeizaam uiting aan kunnen geven. Kinderen vinden het heel prettig om op neutraal terrein te kunnen uiten, wat ze mogelijk nog niet direct tegen jou als ouder willen of kunnen zeggen. De helende Reis geeft de opening.
 
Soms is het een puzzel wat een kind nodig heeft om zich prettig te voelen. Er kan van alles in de weg zitten, waardoor je het als ouder ook even niet meer weet. Verdriet, angst, onzekerheid, boosheid; een kind kan ook heel boos zijn op zichzelf en daardoor moeilijker in de omgang worden. (Met hoofd bonken tegen de muur, want boos op zichzelf). Het kan heel prettig zijn als er eens iemand met jou als ouder meedenkt. 
 
Bij To be Me wordt er praktisch aan de slag gegaan met gevoel en emotie, waardoor kinderen het bijna altijd als 'leuk' ervaren. Het zijn over het algemeen korte trajecten. 1-6 keer. En je kind merkt zelf het verschil.
 
 
IMG00846-20120326-0925        IMG00850-20120326-1147        IMG00848-20120326-1142        nieuws 566461      
 
Als er openingen worden ontdekt om emoties te verwerken,
leert een kind dat er steun is en dat gevoel verwerkt kan worden.
 
 
Tieners. Ervaren van eigenwaarde geeft zelfvertrouwen

In de tienertijd verandert je lichaam en ook de manier waarop je naar de wereld kijkt. Het is een tijd van grote lichamelijke en emotionele ontwikkelingen, die de overgang van kindzijn naar volwassenheid markeren. De pubertijd. Ook wel de tijd om te puberen. Helder krijgen wat je eigen normen en waarden zijn, wie je bent. Deze periode van verandering kan je heel onzeker maken of gefrustreerd. Het kan dan heel prettig zijn om te ervaren hoe je je eigen gevoel zo goed mogelijk kunt inzetten. Soms kan je daar wel wat hulp bij gebruiken.

Misschien sta je als jongere wat sceptisch tegenover 'therapie', maar als je ervaart wat het je oplevert zul je daar anders over denken. De logica van je eigen gevoel is als je eigen compas: daar kun je wat mee. Je doet nieuwe inzichten en ervaringen op, die zich vertalen in Stevigheid, balans, soepelheid, kracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen!!!

Een tiener, bijvoorbeeld, met een passie voor dansen merkte dat haar balans beter werd en dat ze veel leniger was geworden. Een ander neveneffect van de behandelingen was dat ze minder snel boos werd en er thuis minder vaak ruzie ontstond.

Een tiener die een extreme slaapbehoefte had en daardoor overmatig schoolverzuimde, bleek letterlijk niets aan zijn hoofd te kunnen velen. Met lichaamsgevoel hebben we stilgestaan bij die nare druk bij zijn hoofd, is de balans hersteld en is zijn slaapritme binnen een week hersteld.

Soms is het zo dat de jongere uiting geeft aan thema's die in  het gezin, of zelfs in de familie om aandacht vragen. (Het spiegelkind) Sommige kinderen nemen lading op zich van de familie, sommige kinderen nemen de verstoten kanten van ouders op zich. Het kan zinnig zijn om hierbij stil te staan. Mijn ervaring met jongeren, die moeite hebben om de zin van het leven te zien, is dat ze - of - lasten met zich meedragen waar ze ook daadwerkelijk niets mee kunnen. Dan is het prachtig als de jongere zelf gaat ervaren dat er lasten afgelegd kunnen worden, zodat er meer ruimte komt voor het leven dat kan stromen. Of er speelt een machteloosheid om het leven aan te gaan. Dan is het zinnig om stil te staan bij de die machteloosheid en uit te zoeken hoe de macht hervonden kan worden, zodat zelfbeschikking ten aanzien van het leven weer mogelijk is.

Het is een waardevolle uitdaging om samen met de tiener of de jongvolwassene brugggen te bouwen naar de oever,  waar de vaste grond de basis is om te weten waar je staat en waar je voor staat.