Kinderen

Je kind zit niet lekker in zijn/haar vel (4-12 jaar)

Soms heeft je kind een extraatje nodig op het gebied van gevoel en emotie. Soms is er ietsje meer nodig voordat gevoel weer klopt. Hoe gelukkig maakt het, als je ziet dat je kind weer lekker in zijn vel zit. Bij To be Me kan dat steuntje worden gegeven.

De Helende Reis voor kinderen is een prachtig speels hulpmiddel, om moeilijke, mogelijk traumatische ervaringen die onbewust doorspelen te verwerken. Voorbeelden zijn scheiding, ziekte van ouders, gepest worden op school, vroege ziekenhuiservaringen. (kijk bij kinderreizen)

Lichaamsgevoel en speloefeningen kunnen een kind zelfvertrouwen geven en zicht op andere manieren om met situaties om te gaan. Misschien heb je een kind die heel veel nadenkt, maar wat onhandig is in het handen en voeten geven aan dat alles. Deze denkhoofdjes zitten soms niet zo stevig in hun lijf. Dat geldt ook bij hooggevoelige kinderen. Het ervaren van hun eigen lijf, hun eigen kracht en hun eigen keuze doet ze goed, maakt ze weerbaarder.

De combinatie Helende Reis, lichaamsgevoel en lichaamsbeweging, zorgt ervoor dat trauma’s kunnen worden verwerkt, het verwerkte op zijn plek kan vallen en dat ze het anders kunnen gaan doen.

Kinderen staan nog dicht bij hun gevoel. Ze zijn nog onbevangen.

Dat maakt hun gevoel zo bepalend voor hun gedrag en hun ontwikkeling.

Ik vind jou leuk. Ik vind jou stom.
Dit lust ik wel. Dat lust ik niet. Ik ben bang.
Ik wil geen gebroken koekje.
Ik wil zelf de weg oversteken.

De jongste waar ik een helende Reis mee heb gedaan was een parmantige 5-jarige die bang was en moeite had met zindelijk worden. De helende Reis ging over elfjes, nare vogels en draken die haar spullen door haar kamer gooiden. Het hielp goed.
Obstipatie en buikpijn, natuurlijk wil je dat je kind daarvan af geholpen wordt. Gaat om voelen. verwerken en loslaten. Goede resultaten behaald met kinderen met zindelijkheidsproblemen.
Van echtscheidingen kunnen kinderen op onbewust niveau vaak last ondervinden, waar ze bewust moeizaam uiting aan kunnen geven. Kinderen vinden het heel prettig om op neutraal terrein te kunnen uiten wat ze mogelijk nog niet direct tegen de betreffende ouder willen of kunnen zeggen. De helende Reis geeft de opening.

Meestal is het een puzzel wat een kind nodig heeft om zich prettig te voelen. Er kan van alles in de weg zitten, waardoor je het als ouder ook even niet meer weet. Verdriet, angst, onzekerheid, boosheid; een kind kan ook heel boos zijn op zichzelf en daardoor moeilijker in de omgang worden. Angst kan bijv. slaapproblemen veroorzaken, wat weer doorwerkt op het gedrag van je kind. Het kan heel prettig zijn als er eens iemand met jou als ouder meedenkt. Bij To be Me wordt er praktisch aan de slag gegaan met gevoel en emotie, waardoor kinderen het bijna altijd als ‘leuk’ ervaren. Het zijn over het algemeen korte trajecten. 1-6 keer. En je kind merkt zelf het verschil.

Als je kind de opening krijgt om emoties te verwerken,
dan leert je kind dat er steun is en dat gevoel verwerkt kan worden.

Tieners 12 >

In de tienertijd verandert je lichaam en ook de manier waarop je naar de wereld kijkt. Het is een tijd van grote lichamelijke en emotionele ontwikkelingen, die de overgang van kind zijn naar volwassenheid markeren. De pubertijd. Ook wel de tijd om te puberen. Helder krijgen wat je eigen normen en waarden zijn, wie je bent. Deze periode van verandering kan je heel onzeker maken of gefrustreerd. Het kan dan heel prettig zijn om fysiek te ervaren hoe je je eigen gevoel zo goed mogelijk kunt inzetten.

Misschien sta je wat sceptisch tegenover ’therapie’, maar als je ervaart wat het je oplevert, dan zul je er anders over denken, want de logica van je eigen gevoel snappen is prettig, daar kun je wat mee. Je doet nieuwe inzichten en ervaringen op die zich vertalen in Stevigheid, balans, soepelheid, kracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen!!!

Een tiener bijvoorbeeld met een passie voor dansen merkte dat haar balans verbeterd was en dat ze veel leniger was geworden. Ook een prettig effect van de behandelingen was dat ze minder snel boos werd en er thuis minder vaak ruzie ontstond.

Een tiener die een extreme slaapbehoefte had en daardoor overmatig schoolverzuim bleek letterlijk niets aan zijn hoofd te kunnen velen. Met lichaamsgevoel hebben we stilgestaan bij die nare druk bij zijn hoofd, is de balans hersteld en is zijn slaapritme binnen een week hersteld.

Wel begrijpelijk dat het fijner gaat voelen, als er meer ruimte komt voor jezelf. Juist op deze leeftijd kan inzicht in je eigen lichaamsgevoel een enorme bekrachtiging betekenen van jezelf en de kracht geven om het veranderingsproces natuurlijk aan te gaan. Daar heb je wat aan als puber!

Soms is het zo dat de jongere uiting geeft aan thema’s die in het gezin, of zelfs in de familie om aandacht vragen. (Het spiegelkind) Sommige kinderen nemen lading op zich van de familie, sommige kinderen nemen de verstoten kant van de ouders op zich. Het kan zinnig zijn om hierbij stil te staan. Mijn ervaring met jongeren, die moeite hebben om de zin van het leven te zien, is vaak dat ze lasten met zich meedragen waar ze ook daadwerkelijk niets mee kunnen. Het is prachtig als de jongere zelf gaat ervaren dat er lasten afgelegd kunnen worden, zodat er meer ruimte komt voor het leven dat kan stromen.

Ik vind het altijd een uitdaging om in contact met de tiener of de jongvolwassene bruggen te bouwen naar de oever waar het wel mogelijk is om gewoon jezelf te zijn.