Joke Lamers doet aan lichaamsluisteren. Met haar handen luistert zij wat uw lichaam te vertellen heeft. Over levenskracht, fijngevoeligheid en onderscheidingsvermogen. Over talenten en blokkades. Soms geven lichaamsdelen niet thuis. Dan hebben ze te lang geen aandacht gehad.

Het kan ook zijn dat lichaamsdelen glashard worden genegeerd. Ik heb niets met mijn voeten…. Ontkenning…. Ik schaam me voor mijn borsten…. Verbroken verbinding…. Ik ben pas goed als ik 20 kilo lichter ben…. Voorwaardelijk… Ik kijk liever niet in de spiegel…. Onaantrekkelijk gemaakt…. Ik ben niet mannelijk/vrouwelijk…. Verwarring…. Ik ben niet gespierd genoeg. Minderwaardig…. Gewoon jezelf zijn is er dan niet bij. Het lichaam accepteert dit niet en zal noodsignalen afgeven in de vorm van emotionele lading, pijn, spierspanning, kou of stress. Het negatieve oordeel staat kloppen in de weg. De beleving wordt verstoord en het leven wordt dientengevolge gecompliceerd.
Voor dit boek is Joke Lamers op reis gegaan door haar eigen lichaam en heeft een veertigtal lichaamsdelen aangedaan om te verhalen van hun essentie. Een verrassende tocht die uitnodigt om ieder deeltje van het lichaam met respect te bezien, als specifiek waardevol onderdeel van het ingenieuze samenspel van delen die het lichaam maakt tot de kloppende eenheid die ze is.
Als jij, om welke reden dan ook, jezelf niet goed genoeg vindt, dan is het tijd dat ook jij op reis gaat in je eigen lichaam om geraakt te worden door de functionele schoonheid van de afzonderlijke delen. De enige sluitende conclusie waar je dan op uit kunt komen is dat je natuurlijk klopt en dat geeft innerlijke rust.

Boek Cover: Vrijheid om te worden wie je bent

Inspirerende verhalen over leven in vrijheid van Stef Bos, John Deen, Esther Jacobs, Robert Jacobs, Jeroen Komen, Joke Lamers, Tjàco La Lau, Judit Neurink, Marianne Notschaele, Joseph Oubelkas en Ronald Top.

Op 5 mei herdenken we de bevrijding van Nederland. Maar hoe vrij zijn we, en voelen we ons vandaag de dag echt?

  • In hoeverre is vrijheid afhankelijk van externe omstandigheden?
  • Kan je ook ‘gevangen’ zitten in te veel keuzevrijheid?
  • En hoe zit het met andere levens, andere culturen?

Het idee voor dit boekje ontstond toen Esther Jacobs ontdekte dat haar grootvader eigenlijk het liefst reclametekenaar of kunstenaar had willen worden. Tijdens zijn onderduiktijd in de tweede wereldoorlog maakte hij prachtige tekeningen, maar na de oorlog moest hij als een van de weinige overlevenden de familiefabriek overnemen. En dus kwam er van zijn droom helaas weinig terecht.
​In de actualiteit van nu, met vluchtelingenstromen die nog nooit zo groot zijn geweest, betekent het voor ruim 65.000.000 mensen dat ze de plannen voor hun leven niet kunnen uitvoeren. Maar ook veel vrije Nederlanders voelen zich op de een of andere manier ‘gevangen’ in hun omstandigheden.​

We hebben aan een aantal markante Nederlanders gevraagd om te vertellen wat ‘vrijheid’ en in het bijzonder ‘vrijheid om te worden wie je bent’ voor hen betekent. Hun conclusie: echte vrijheid zit in je hoofd. Hopelijk bieden deze verhalen jou de inspiratie en inzichten om te zijn wie je werkelijk bent, ongeacht de omstandigheden waar je in terecht komt.